No worries!

Blog door Lydia de Groot

De laatste weken zijn zo druk geweest en de Amaryllis stond nog zo mooi in het kerststuk dat ik gisteren het laatste stukje kerst pas uit de woonkamer heb gehaald. Als kind vond ik januari altijd zo koud, stil en ongezellig. En dit jaar voel ik dat eigenlijk ook wel weer een beetje zo. In die stilte hangt de vraag ‘wat zal dit nieuwe jaar ons brengen?’

Vorig jaar had al zoveel uitdagingen. En het lijkt wel of met ieder cijfer dat de jaartelling toeneemt, ook de complexiteit van het leven toeneemt. Dat geldt voor ieder mens, christen of geen christen… Laatst was ik op straat even in gesprek met onze oude buurvrouw, ze vertelde dat zij en haar man eigenlijk nergens meer komen, ze zitten samen iedere dag thuis. Ze doen voorzichtig want ze zijn al op leeftijd. Misschien heb je zelf ook ouders op leeftijd en wonen ze ver weg. Hoe moet het als ze ziek zouden worden…? Of misschien ben je single en is de moed je in de schoenen gezakt of je nog wel een partner tegen het lijf zal lopen. Al twee jaar lang ontmoet je nauwelijks iemand.
Zorgen, we hebben er allemaal mee te maken. En ik durf te zeggen: wie ze niet kent, leeft niet!

Sta je er weleens bij stil dat je je over het verleden nooit bezorgd maakt, dat is geweest en is gegaan zoals het is gegaan. Daar kun je niets meer aan veranderen. Zorgen richten zich op de toekomst, ze richten zich op dat wat je zelf niet in de hand hebt. Het ligt buiten je macht en buiten jouw controle. De toekomst is voor ieder levend wezen onzeker. Want eerlijk is eerlijk, ook als kind van God is het geen garantie dat alles in je leven op rolletjes zal gaan. Integendeel, het leven gaat vaak zo anders dan we dachten en verwachtten.
Anderzijds is het verschil met mensen die zonder God leven natuurlijk immens! Wij zijn in Gods hand, onze God is een goede God en Hij zorgt voor ons in iedere situatie. Hem loopt niets uit de hand, dat is een ding dat zeker is!

Letterlijk alle dingen om ons heen spreken. Op dit moment spreekt mijn badkamer dat hij vandaag echt een schoonmaakbeurt nodig heeft, nu.nl sprak vorige maand dat er een kabinet is geïnstalleerd waarvan velen God niet kennen, je bankrekening spreekt wellicht dat er niet veel over is tot het einde van de maand of de pijn in je lichaam spreekt dat er vast iets heel ernstigs aan de hand is.
En even eerlijk, voor ons spreekt de hoeveelheid werk dat er echt meer medewerkers nodig zijn om de Zomerweek mogelijk te maken. En de begroting spreekt: ‘hoe moeten we alles financieel rond krijgen…?’ Ook de besmettingscijfers maken het ook best wel spannend of we de Zomerweek zonder afstand kunnen gaan houden. En om nog maar niet te spreken van het weer, zal het wel droog zijn of wordt het een modderboel?

Als de dingen spreken, heb je ook oren nodig om ze te kunnen horen. Er zijn mensen die iedere zorgelijke fluistering horen. Ze maken zich voortdurend zorgen om alles. Het is een tweede natuur geworden om te piekeren en bezorgd te zijn.
De mate waarin je je zorgen maakt, heeft vooral te maken met de scherpte en de training van je gehoor. Jezus sprak daarover in Mattheus 6. Hij zei tegen Zijn discipelen dat zij zich nergens zorgen over moesten maken. Niet over het eten en drinken, niet over kleding, nee, over niets. Door bezorgd te zijn, kun je niets veranderen. Hij zegt: ‘De mensen van de andere volken doen dat wél. Maar jullie hemelse Vader weet dat jullie deze dingen nodig hebben.’ Mattheus 6:3 Als God voor de vogels zorgt, zou Hij dan ook niet voor Zijn kinderen zorgen?
Vang je de woorden op van het Woord van God dat spreekt of is je gehoor getraind om de stemmen van de wereld te horen? Ben je gericht op de zorgen of ben je gericht op het zoeken van het Koninkrijk van God?

Ik leer en ik groei in het steeds meer en dieper vertrouwen op Hem. Er zijn tijden in mijn leven geweest waarin God me dingen leerde op het gebied van financiën. Door een auto-ongeluk buiten mijn schuld, kwam ik in een situatie terecht dat er een deurwaarder bij mij voor de deur stond en beslag legde op alles wat ik bezat. Ik leerde dat God mijn rechter en advocaat is en dat Hij voorziet in al mijn noden. Op andere momenten moest ik leren dat God mijn Heelmeester is terwijl ik worstelde met ziekte. Ik heb ontdekt dat bezorgdheid een kans is om op God te vertrouwen! En doordat ik er steeds weer achter kom dat Hij betrouwbaar is, lukt het me steeds beter om me af te sluiten voor die stemmen van bezorgdheid. 

Wat is het nodig dat we een soort van doofheid ontwikkelen voor de stemmen die niet in lijn zijn met Gods Woord en Wezen. De leugens die tegenspreken dat God alles in de hand heeft en dat Hij jouw diepste geluk voor ogen heeft! Vul jezelf met de Waarheid en train je gehoor zodat je de zachte fluistering van de Heilige Geest niet zult missen.
En weet je, als je afgestemd bent op die woorden van liefde en bemoediging, dan kan het niet anders dan dat vreugde en vertrouwen je leven vullen. De God van hemel en aarde staat aan jouw kant. Zijn Geest woont in je en als er echt een probleem in je leven ontstaat, is WIJSHEID in je.

Ik maakte onderstaand kaartje, samen met andere kaarten is hij te koop in onze webshop.