Skiles

Blog door Lydia de Groot

Het ultieme gevoel van vrijheid, van sprankelen van leven en energie, waar denk jij dan aan? Voor mij is er niets zo heerlijk dan in de bergen op de ski’s te staan. De zon schijnt, de sneeuw is knisperend vers, de pistes oneindig en het uitzicht adembenemend! Spontaan vult mijn hart zich dan met ontzag en vreugde over mijn Vader die dit alles maakte. Mijn hart stroomt over van dankbaarheid dat ik al dat moois mag zien en beleven.

Onvermijdelijk denk ik dan weer terug aan één van de leukste tijden in mijn leven. Ik was 30 jaar en werkte als skileraar in Oostenrijk. Ik was deel van de staf van een christelijk centrum. Naast het skiën, verzorgden we dagopeningen en bijbelstudies voor de groepen die bij ons op vakantie kwamen. Nu, ruim 20 jaar later, ski ik niet meer zo soepel en zoek ik niet meer voortdurend naar leuke plekjes om te springen. Maar dat gevoel van vrijheid, vreugde en dankbaarheid ervaar ik nog altijd precies zo.

Iedereen die kan skiën, beginner of gevorderde, weet dat de basishouding de sleutel is tot succesvol skiën. Als je onder alle omstandigheden in de basishouding kunt blijven skiën, kom je overal fluitend van af. Ook Gerard is daar in de afgelopen jaren achter gekomen. Al in het eerste jaar van ons huwelijk gingen we samen naar de sneeuw, hij had al vaker op de ski’s gestaan en ik was in de veronderstelling dat hij wel redelijk mee zou kunnen komen. Op een eenvoudige helling leek het heel en daarna nam ik hem mee naar een leuke helling waarbij ik niet echt naar de moeilijkheidsgraad keek. Helaas is hier iets gebeurd waardoor hij me in de jaren daarna niet meer helemaal vertrouwde als we op de ski’s stonden… Ik kwam er achter dat Gerard al een aantal keer geskied had, maar dat hij nog nooit echt les had gekregen. Na een aantal vruchteloze pogingen van mij om Gerards techniek bij te schaven, was ik heel blij toen hij besloot een andere vaste leraar te zoeken. Misschien was ik een slechte leraar of was Gerard te eigenwijs, daar zijn we nooit echt uit gekomen… Zijn nieuwe leraar Guus, heeft Gerard inmiddels zo gedrild dat hij precies weet hoe de basishouding is. Nu is hij bezig om hem toe te passen op steeds moeilijkere hellingen. We genieten er samen van!

Je kunt al heel snel van een helling af skiën als je een paar grondbeginselen kent. Als je weet hoe je moet remmen en op moet staan wanneer je bent gevallen, kom je al een heel eind. Zeker als de sneeuwcondities goed zijn, het zonnetje schijnt en de helling vlak is. Je hebt wat meer techniek en oefening nodig om goed van een steilere helling af te komen. Laat staan als de piste ijzig is en er ook nog bergjes sneeuw op liggen. Daar kwam Gerard ook achter!

Wát is het dan belangrijk om de ski’s te kanten, goed in je schoenen naar voren te hangen, je ski’s bij elkaar te houden en met je heup naar het dal gericht te zijn. En uit ervaring weet ik: dat kost veel oefening en inspanning.

Is het niet hetzelfde met ons christenen? Als het leven goed is, je gezond en gelukkig bent, lijkt het of je God minder hard nodig hebt dan wanneer het leven tegenzit. Slechts weinigen beseffen dat ze in de goede tijden hun ‘techniek’ aan het trainen zijn zodat ze in de moeilijkere tijden een basishouding hebben die hen kan dragen door de moeite heen. Hoe is het gesteld met jouw geloofsleven? Heb je jezelf geoefend om dagelijks Gods woord te lezen en een intieme relatie met je Hemelse Vader op te bouwen? Heb je geleerd om Gods stem te verstaan? Ervaar je Zijn liefde en heb je geleerd om Hem te vertrouwen, ook in tijden dat je niets van Hem begrijpt? Ja, dat kost training en inspanning. Het leven is niet eerlijk. Er zijn tijden dat de pistes van je leven niet zonnig en gemakkelijk zijn. Dat je op ijzige, mistige en steile pistes terecht komt. Wat is het dan van cruciaal belang dat je hebt geleerd om onder alle omstandigheden de juiste ‘techniek’ te gebruiken. Levend vanuit een diepe afhankelijkheid en gehoorzaamheid aan de God die oneindig veel van je houdt. Zo kom je veilig naar beneden omdat Jezus jouw Gids is en Hij voor je uit gaat. Onder alle omstandigheden!