Zomerweek – Interview Gerard en Lydia de Groot

_DSC3264

Interview Gerard en Lydia de Groot

Januari 2020 – geschreven door Renee Klijnsma

Op kantoor zijn de voorbereidingen al in volle gang. Terwijl de winter nog steeds een beetje op zich laat wachten, heeft het kantoorpersoneel de zomer alweer in de bol. Deze week gaat de aanmelding voor de Heart2Heart Zomerweek van start.

Gerard en Lydia de Groot
Op een donderdagmiddag belt een vrolijk echtpaar aan bij het Vrij Zijn kantoor. Gerard en Lydia de Groot stappen binnen en brengen een heerlijke stapel vriendelijkheid met zich mee. Ze knopen gezellig even een gesprekje aan, zijn geïnteresseerd en lachen mee met de grapjes die worden gemaakt. Met een bakkie koffie voor onze neus op een lekkere bank spreken we over de aankomende Zomerweek.

Afgelopen augustus werd bekend gemaakt dat Gerard en Lydia de Vrij Zijn Zomerweek zullen overnemen om het voort te zetten als de Heart2Heart Zomerweek.

Gerard“Ik ben al 20 jaar betrokken bij de Zomerweek (voorheen heette dat Herstel), en ik heb het altijd geweldig gevonden. Ik ben begonnen als spreker bij de tieners en de jeugd, en ben later bij het bestuur werkzaam geworden en ook als spreker op het hoofdpodium. We genoten elk jaar van deze vakantieweek waarin Gods Heilige Geest centraal stond.”

 Lydia“Toen ik terugkwam na mijn periode als zendeling, kwam ik in een moeilijk persoonlijk proces terecht. Dat jaar ben ik voor het eerst op de Herstelweek geweest. Ik kende het niet maar ik hoorde dat veel van mijn bekenden erheen gingen, dus besloot ik ook maar eens een kijkje te nemen. Die week zal ik nooit vergeten. Er is toen zoveel in mijn binnenste gebeurd. Ik heb bevrijding, genezing en herstel mogen ontvangen en heb ontzettend veel geleerd tijdens die week. Later ben ik gaan meedraaien in het team van vrijwilligers bij de tieners en bij de jeugd. Geweldig vond ik dat!

Een van de hoogtepunten uit die tijd was dat Gerard en ik samen ons verhaal hebben verteld: Het wachten waard!.”

Door verschillende redenen was Herstel genoodzaakt de Zomerweek over te dragen. Vrij Zijn heeft dit op zich genomen. Zo’n prachtige vakantieweek mag niet verloren gaan. Een week vol programma voor iedereen: baby’s, peuters, kleuters, kinderen, tieners, jongvolwassenen, bijzondere kinderen en volwassenen. Samen leren, zingen, spelen, luisteren, bidden, en vooral: samen vakantie! Wat een heerlijke week is dat elk jaar weer.

4 jaar geleden sprak God. Het was tijd om ons (als Vrij Zijn) te gaan focussen op onze opdracht: onderwijs geven. Steeds meer landen openden en openen zich voor het onderwijs van Vrij Zijn en dat heeft ons doen besluiten de Vrij Zijn Zomerweek over te dragen aan een bevriende bediening. Zo blijft de Zomerweek behouden en kan Vrij Zijn zich concentreren op haar missie in Nederland en ver daarbuiten.

Gerard“Het was een totale verrassing toen Wilkin vertelde dat Vrij Zijn zou gaan stoppen met de Zomerweek. Er schoot meteen in mijn gedachten: deze week mag niet verloren gaan! Dat was gelukkig ook de instelling van Vrij Zijn. Ik heb Wilkin gevraagd me op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, en vertelde hem dat ik graag wilde meedenken voor oplossingen. We hebben elkaar veel gesproken in die periode. Uiteindelijk belde hij dat de partij die erover nadacht helaas nee had gezegd. “Dus”, zei Wilkin, “gaan jij en Lydia dat doen.”

Gerard en Lydia beginnen wat te lachen. Wilkin had hen hier wel wat mee overvallen. Ze hadden er nooit bij stil gestaan dat dit ook nog een oplossing zou kunnen zijn.

Gerard“Ik had zojuist het telefoongesprek gehad met Wilkin en dacht na over het voorstel. Ik liep naar de tafel, waar Lydia bezig was voor ons net opgestarte bedrijfje. Er lag een aantal boeken op tafel en ik pakte in gedachten een willekeurig boek op, niet wetende dat het een boek van Wilkin was. Ik opende het boek, en daar stond een persoonlijke boodschap met de hand geschreven door Wilkin: gegrond en geworteld in de liefde van God opent Hij nieuwe deuren. Dat voelde wel even heel bijzonder.

In diezelfde week kregen we een woord van God van iemand die ons niet kende. Het was een beeld van een trein: we kwamen aan op een station en stapten over op een nieuwe trein die veel sneller ging, met een sterkere locomotief. Een trein die ons op nieuwe plekken zou gaan brengen met een grotere impact.”

Bijzonder dat God zo spreekt door onverwachte situaties en mensen heen. Gerard en Lydia hebben samen tijd genomen om na te denken en te bidden, en besloten samen met God ‘ja’ te zeggen tegen de Zomerweek.

Lydia“Het is veel werk, en hard werken, maar het gaat ook gepaard met een stuk ontspannenheid. Het is best veel. Maar de samenwerking met Vrij Zijn is zo prettig. In de periode dat Vrij Zijn de Zomerweek heeft ‘gedraaid’ is de week echt gegroeid. Een goed functionerende sneltrein waar wij nu zo in mogen stappen. Het is professioneler geworden, de lijnen kloppen, de communicatie is goed maar wat ik het mooist vind is dat deze week meer en meer voor de gehele breedte van de kerk is geworden.

Zelf kom ik oorspronkelijk uit de hervormde kerk, en ik zie elk jaar meer mensen uit de reformatorische gemeenten deelnemen aan de Zomerweek. Dat vind ik prachtig.

We hopen dat we dit op deze manier ook voort kunnen zetten. Het was voor ons dan ook erg belangrijk dat de andere bedieningen ook achter deze overdracht zouden staan. We zijn met iedereen gaan praten die met zijn bediening een bijdrage aan de Zomerweek bracht. Wat voor ons echt een bevestiging werd: ze staan allemaal achter ons! We voelen ons echt verbonden met elkaar. Daarbij sluiten er ook nieuwe mensen aan die de schouders eronder willen zetten. Dat is geweldig!”

Tijdens ons gesprek zie ik een enthousiast en vrolijk echtpaar dat liefdevol over elkaar, over de bedieningen, over de vrijwilligers, over het kantoorpersoneel en over de Zomerweek spreekt. Een week die behouden moet blijven. Als zegen voor een ieder.

Lydia“We gaan ervoor. We stappen de rollercoaster in. Dat doen we natuurlijk ieder jaar, maar nu is het wel een stuk intensiever en ook wel een beetje spannender.

Maar ik denk dat we, als we de auto weer instappen naar huis, elkaar aankijken en zeggen: het was het zo waard! Een prachtige week waarin God de mensen raakt. Jong en oud.

Echt iets om naar uit te zien.”